Frågor och svar om rusta och matcha

Kan jag gå rusta och matcha?

Rusta och matcha är för dig som kan jobba, men som behöver extra stöd för att hitta jobb eller börja studera. För att kunna ta del av rusta och matcha behöver du bo i någon av kommunerna där tjänsten finns. Arbetsförmedlingen måste även bedöma att du är i behov av tjänsten. Börja med att skriva in dig hos Arbetsförmedlingen och prata sedan med din handläggare om att få gå tjänsten.

Vad är rusta och matcha?

Med hjälp av en handledare hos en av Arbetsförmedlingens leverantörer får du ta del av individuellt anpassade aktiviteter som hjälper dig att snabbare nå ditt mål: jobb eller utbildning. Det kan vara kontakter med arbetsgivare, stöd att hitta och söka jobb, information om utbildningsmöjligheter samt vägledning. Är du ny i Sverige kan du delta i svenska för invandrare, sfi, under den tid tjänsten pågår.

Du kan också ta del av stöd som praktik, yrkeskompetensbedömning eller validering om Arbetsförmedlingen bedömer att det är motiverat. Minst en gång varannan vecka har du individuella utvecklingsmöten med din handledare.

Om du inte talar svenska kan du få stöd på ditt eget språk. Använd matchningskollen.se för att hitta en leverantör som erbjuder tjänsten med det språkstöd som du behöver.

Du måste bo i någon av följande kommuner för att kunna ta del av rusta och matcha:

Arjeplog Arjeplog

Arvidsjaur Arvidsjaur

Blekinge: Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby

Eda: Eda

Eskilstuna: Eskilstuna, Vingåker, Flen, Katrineholm

Fagersta: Skinnskatteberg, Norberg, Fagersta

Filipstad: Filipstad

Gotland: Gotland

Göteborg Varberg, Kungsbacka, Härryda, Partille, Öckerö, Ale, Lerum, Bollebygd, Lilla Edet, Mark, Göteborg, Mölndal, Kungälv, Vårgårda, Essunga, Herrljunga, Alingsås, Stenungsund, Tjörn och Orust

Hagfors: Hagfors

Hällefors: Hällefors

Härjedalen: Härjedalen

Karlskoga: Storfors, Degerfors och Karlskoga

Karlstad: Kil, Hammarö, Munkfors, Forshaga, Grums, Sunne, Karlstad, Kristinehamn, Arvika, Åmål, Säffle

Kristianstad: Östra Göinge, Kristianstad, Hässleholm, Sölvesborg och Bromölla

Lidköping: Götene, Lidköping, Vara

Luleå Kalix, Älvsbyn, Luleå, Piteå och Boden

Malmö Staffanstorp, Burlöv, Vellinge, Kävlinge, Lomma, Svedala, Skurup, Sjöbo, Hörby, Höör, Malmö, Lund, Eslöv, Trelleborg, Tomelilla, Ystad, Simrishamn, Svalöv, Örkelljunga, Bjuv, Perstorp, Klippan, Åstorp, Båstad, Landskrona, Helsingborg, Höganäs och Ängelholm

Nyköping Nyköping och Oxelösund

Oskarshamn: Högsby, Mönsterås, Oskarshamn

Stockholm Upplands Väsby, Vallentuna, Österåker, Värmdö, Järfälla, Ekerö, Huddinge, Botkyrka, Salem, Haninge, Tyresö, Upplands-Bro, Täby, Danderyd, Sollentuna, Stockholm, Nacka, Sundbyberg, Solna, Lidingö, Vaxholm, Norrtälje, Sigtuna, Nynäshamn, Håbo, Nykvarn, Södertälje, Gnesta, Strängnäs, Trosa, Knivsta, Tierp, Uppsala, Enköping, Östhammar och Heby

Torsby: Torsby

Trollhättan: Färgelanda, Grästorp, Lysekil, Mellerud, Munkedal, Sotenäs, Trollhättan, Uddevalla, Vänersborg

Umeå: Bjurholm, Nordmaling, Robertsfors, Umeå, Vindeln, Vännäs

Västerås: Arboga, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Sala, Surahammar, Västerås

Årjäng: Årjäng

Örebro: Lekeberg, Laxå, Hallsberg, Örebro, Kumla, Askersund, Nora och Lindesberg

Östergötland: Kinda, Åtvidaberg, Linköping, Finspång, Valdemarsvik, Norrköping, Söderköping, Ödeshög, Boxholm, Mjölby, Motala och Vadstena

Östersund Ragunda, Bräcke, Krokom, Strömsund, Åre, Berg och Östersund

Hur väljer jag leverantör?

Du ska meddela vilken leverantör du väljer vid ditt bokade möte med Arbetsförmedlingen. Du ska få all information finns via Mina sidor på Arbetsförmedlingen eller av din arbetsförmedlare. Hitta leverantörer som passar dig här på matchningskollen.se och meddela sedan din leverantör vart du vill gå rusta och match.

Vilken leverantör i rusta och matcha passar mig bäst?

Det är viktigt att göra ett väl genomtänkt och aktivt val av leverantör. Skaffa information om leverantörerna och hur just de jobbar med rusta och matcha. Då kan du jämföra och välja den som ser ut att passa dig bäst. Enklast är att läsa om de olika leverantörerna här på matchningskollen.se.

Du kan börja med att klicka runt och läsa om leverantörerna på vår sida. Du kan också besöka leverantörernas hemsidor eller kontakta dem.

Vad händer om jag inte vill välja leverantör?

Om du inte vill eller kan välja leverantör blir du placerad hos den leverantör som finns närmast din bostadsadress. Vi på Matchningskollen rekommenderar alltid att du gör ett aktivt val av leverantör.

Hur gör jag om jag vill byta leverantör i rusta och matcha?

Som deltagare i rusta och matcha har du rätt att byta leverantör om du inte är nöjd. Om du vill byta leverantör ska du ta kontakt med Arbetsförmedlingen och meddela vilken leverantör du vill byta till.

Kan jag välja en leverantör på en annan ort i tjänsten rusta och matcha?

Ja. Du kan välja en leverantör på en annan ort än där du bor. Mycket av aktiviteterna i rusta och matcha går att genomföra på distans men tänk på att du får betala eventuella resor till leverantören själv om du behöver närvara fysiskt.

Hur lämnar jag klagomål eller feedback till en leverantör av rusta och matcha?

Som pågående eller avslutad deltagare i rusta och matcha kan du lämna ett omdöme på matchningskollen.se om din leverantör. Tänk på att motivera ditt omdöme så leverantören har möjlighet att förbättra och utveckla sig. Det finns även möjlighet att lämna synpunkter eller klagomål direkt till Arbetsförmedlingen.

Vad händer om jag inte deltar eller kommer till möten med min leverantör av rusta och matcha?

I Arbetsförmedlingens uppdrag ingår att informera din a-kassa om något händer som kan påverka din rätt till ersättning. Om du missköter ditt arbetssökande, förlänger eller orsakar din arbetslöshet skickar Arbetsförmedlingen ett meddelande till din a-kassa. Det kan exempelvis vara om du inte har skickat in aktivitetsrapporten till oss i tid, inte deltagit på ett möte eller inte aktivt har sökt jobb. Din a-kassa kontaktar sedan dig och du får möjlighet att beskriva vad som hänt och varför. För att inte missköta dig ska du:

  • Ta fram en planering tillsammans med oss
  • Lämna in din aktivitetsrapport till oss i tid
  • Delta i möten eller kontakta oss på bokade tider
  • Vara tillgänglig när vi kommit överens om att ringa upp dig
  • Söka jobb som vi har bett dig att söka (anvisat)
  • Vara aktiv och söka flera jobb per månad, såsom annonserade jobb, lämnade intresseanmälningar eller cv, jobb som Arbetsförmedlingen har bett dig att söka (anvisat) eller tipsat dig om.

Om du inte följer din överenskommelse med Arbetsförmedlingen kan du få en varning. Om det händer flera gånger kan du bli avstängd från din ersättning i en eller flera dagar. Det är därför mycket viktigt att du kommer till möten och gör det som du och jobbcoachen har kommit överens om. Om du inte deltar kan du bli av med din ersättning från Försäkringskassan.

Min leverantör av rusta och matcha säger att jag ska lämna ett intyg på att jag har ett jobb - varför då?

I rusta och matcha får leverantörerna betalt när du får jobb eller utbildning. Därför är det viktigt att leverantören får ett intyg som visar att du fått ett jobb. Be din arbetsgivare att skriva ett intyg som du sedan lämnar till leverantören.

Varför kan jag inte välja vilken leverantör av rusta och matcha som jag vill?

Det kan bara bero på att leverantören har nått sitt kapacitetstak, det vill säga att den inte kan ta emot flera. Annars kan du alltid välja vilken leverantör du vill.

Hur länge varar rusta och matcha?

Målet är att du ska få jobb eller börja en utbildning så snabbt som möjligt men om det behövs kan du delta i rusta och matcha i tolv månader.

Kan jag som har en funktionsnedsättning ta del av rusta och matcha?

ja, och om det behövs kan du få extra stöd från leverantören eller Arbetsförmedlingen för att kunna ta del av det stöd som leverantören ger.

Hur vet jag om jag kan få ta del av rusta och matcha eller inte?

Om du bor i en av de 85 kommunerna där rusta och matcha finns samt Arbetsförmedlingen bedömer att du är i behov av tjänsten.

Kan jag kombinera rusta och matcha med sfi?

Ja, men först efter att du och din handledare har kommit överens om det.

Jag pratar inte så bra svenska - kan jag ändå ta del av rusta och matcha ändå?

Ja, din leverantör ska erbjuda delar av stödet på ditt språk. Det går också att läsa sfi under tiden du är i rusta och matcha. Du enkelt hitta leverantörer med rätt språkkompetenser här på matchningskollen.se.

Vilken ersättning får jag under rusta och matcha?

Om du är arbetssökande och deltar i ett av Arbetsförmedlingens program kan du få ersättning från Försäkringskassan. Du kan få aktivtetsstöd eller etableringsersättning. När du deltar i ett program får du ett bestämt belopp per dag för högst fem dagar per vecka. Hur mycket du får beror bland annat på hur gammal du är och om du uppfyller villkoren för a-kassa.

Jag har fått kallelse till Arbetsförmedlingen men jag är hos en leverantör - ska jag ändå gå till mötet?

Ja, det är viktigt att du kommer till mötet.

Kan jag ha praktik i rusta och matcha?

Ja, om en praktik ökar möjligheten för dig att få ett jobb. Prata med din handläggare om du är intresserad av detta. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om praktik och inte leverantören.

Kan jag delta i rusta och matcha på deltid?

Ja, det kan till exempel vara aktuellt om du är föräldraledig på deltid. Du kan också delta i rusta och matcha om du läser sfi eller samhällsorientering.

Vilka öppettider har min leverantör av rusta och matcha?

Alla leverantörer ska ha öppet minst fyra timmar om dagen fyra dagar i veckan. Då ska du kunna vara i leverantörens lokal och träffa personal hos leverantören och få hjälp och stöd. Olika leverantörer kan ha olika öppettider. Hitta en leverantör du är intresserad av här på matchningskollen.se och se om dem har angett sina öppettider på sin sida. Ta annars kontakt och fråga.

Hur avgör Arbetsförmedlingen om jag kan ta del av rusta och matcha eller inte?

Arbetsförmedlingen använder sig av ett statistiskt bedömningsstöd för att bedöma om rusta och matcha är en tjänst som passar dig. När du skriver in dig på Arbetsförmedlingen bedömer dem hur snabbt du kan få ett jobb och vilket stöd du behöver. Arbetsförmedlingen använder sig av ett statistiskt bedömningsstöd. Det är en automatisk behandling av personuppgifter och bygger på de uppgifter du har lämnat till Arbetsförmedlingen. Syftet är att hjälpa dig att få ett jobb så snart som möjligt. Informationen Arbetsförmedlingen använder sig av är inskrivningsuppgifter och annan information som finns om dig i sina system när de gör en automatisk behandling. Det kan vara inskrivningstid, utbildning, ålder och förutsättningar på din bostadsort. Exempelvis kommer en lång inskrivningstid att visa att du befinner dig längre från arbetsmarknaden. Behandlingen kallas för profilering och innebär i juridisk mening en automatisk behandling av personuppgifter som utförs för att bedöma och förutsäga vissa personliga egenskaper. Arbetsförmedlingen kan även hämta information från andra myndigheter, till exempel Migrationsverket.

Kan min handledare i rusta och matcha se min planering på Mina sidor?

Nej, inte om du inte särskilt önskar att leverantören ska kunna göra det.

Vad händer om jag flyttar medan jag är i rusta och matcha?

Om du flyttar till en ort där rusta och matcha inte finns kan du inte fortsätta. Om du däremot flyttar till en annan kommun där rusta och matcha finns kan du antingen, om möjligt, fortsätta med samma leverantör eller byta till en annan på din nya boendeort. Meddela Arbetsförmedlingen om du ska flytta så ni kan göra en ny planering.

Kan jag delta på distans i rusta och matcha?

Många av aktiviteterna i rusta och matcha går bra att utföra på distans. Om både du och handledaren tycker att det fungerar att du till viss del deltar hemifrån eller från någon annan plats så går det bra.